Doel van het tuchtrecht is de kwaliteit van goede gezondheidszorg te bevorderen. Daar heeft iedereen in Nederland profijt van. De tuchtcolleges zijn als orgaan verantwoordelijk voor het tuchtrecht. De directie ESTT verzorgt hiervoor de bedrijfsvoering, secretariaten en administratie. “Het is fijn om dit te kunnen doen”, zegt Katinka Knoop, directeur van ESTT. “Want ik weet dat ons werk vanuit ESTT het mogelijk maakt dat de tuchtcolleges de focus kunnen leggen op hun primaire taak.”

Het afgelopen jaar heeft ESTT zich op verschillende manieren ingezet om het werk van de tuchtcolleges te ondersteunen. Eén daarvan is hulp bij de werving van nieuwe collega’s voor de tuchtcolleges. Knoop: “Naast de gebruikelijke interne formatiewijzigingen waren het afgelopen jaar ook de zittingstermijnen van onze gewaardeerde voorzitters Jenneke Rowel-van der Linde en Nicolien Verkleij verstreken. Dus hebben we iets meer ingezet op werving. Met resultaat. Inmiddels hebben we 2 voorzitters, 3 secretarissen en 2 administratief medewerkers verwelkomd."
"Het is mooi om vervolgens van een afstandje te aanschouwen hoe deze nieuwe collega’s al snel hun draai vonden. De vertrekkende collega’s hadden hun kennis en kunde goed overgedragen. Ik realiseer me dat inwerken altijd tijd vraagt, maar het dagelijks werk is gewoon doorgegaan en de nieuwe collega’s hebben een goede landing gehad. Ik heb daar bewondering voor.”
Ledenwerving
Naast werving van directe collega’s hebben de tuchtcolleges ook ingezet op de werving van leden. Om een klacht tijdens een procedure op vakinhoud te kunnen toetsen, wordt gebruik gemaakt van de expertise van de beroepsgroep zelf. Hiervoor nemen zorgverleners als lid deel aan het college. Knoop: “In 2024 is de poule aangevuld met diverse expertises."
Op de ledendagen die de tuchtcolleges organiseren, wordt aandacht besteed aan de nieuwe en vertrekkende leden. Het zijn bijeenkomsten waar de leden van het college elkaar buiten de zittingen om treffen en op algemeen niveau ervaringen, wensen en ambities bespreken. Er worden veel onderwerpen besproken die een behandeling op zitting overstijgen. “Als directeur ESTT was ik bij deze dagen aanwezig”, zegt Knoop. “Ik vind het fijn om daarbij te zijn omdat het mij meer inzicht geeft in het werkveld van de colleges én hun leden.”
Huisvesting
Ook passende huisvesting is een van de facetten waar ESTT zich het afgelopen jaar sterk voor heeft gemaakt. “Op dit moment zijn we voor meerdere locaties bezig met hun huisvesting”, zegt Knoop. “Zo zorgde een intern verhuisplan van de rechtbank Zwolle dat wij ons voorbereidden om de collega’s daar in 2025 te verplaatsen naar een andere etage. In Amsterdam speelde de verkoop van het pand waarin het college is gevestigd. Het was voor ons aanleiding om te kijken of er een alternatief nodig is. We zijn ons hierbij gaan oriënteren op een mogelijkheid binnen het pand van de Rechtspraak."
"Ook voor Den Bosch hebben we ons ingezet voor huisvesting. De huidige locatie is niet passend en te klein voor de bezetting. Er is gekeken naar een mogelijkheid in het gerechtsgebouw maar ook naar het uitbreiden en verbeteren van de huidige locatie. In 2025 wordt duidelijk wat het gaat worden en ik verwacht dat we dat in hetzelfde jaar gaan realiseren.”
Zittingszalen
In Den Bosch is ervaring opgedaan met huisvesting in en buiten zittingszalen. De gedachte is dat een setting buiten een zittingszaal minder afstandelijk is en kan zorgen voor meer toenadering. “Die gedachte ondersteunen wij”, zegt Knoop, “maar in de situatie waarin het RTG dit heeft gedaan, bleek het helaas niet te werken omdat we aanliepen tegen praktische hobbels.”
Zo bleek dat het toelaten van partijen en toehoorders tot het pand minder gestroomlijnd gaat dan bij de rechtbank. Net als het kunnen printen. “Dat procespartijen daar hinder van kunnen ondervinden, is niet professioneel en zeker niet bevorderlijk voor het proces”, zegt Knoop. “Daarnaast gunnen wij partijen op locatie meer ruimte om een zaak, gescheiden van elkaar, voor- en na te bespreken dan in de door ons gebruikte locatie mogelijk was. Wij zijn ervan overtuigd dat die ruimte voor procespartijen bijdraagt aan een goede tuchtprocedure. In 2024 is het RTG ertoe overgegaan om de zittingen te houden in het Paleis van Justitie in Den Bosch. De mondelinge vooronderzoeken zijn daarna ook overgegaan naar het Paleis.”
Gedrevenheid
In alle gedane inspanningen ziet Knoop een rode draad. “Het maatschappelijk belang is een enorme motivator om ons werk zo goed mogelijk te doen”, vertelt Knoop. “Dat zie ik terug in de gedrevenheid bij mijn collega’s bij ESTT maar ook bij de tuchtcolleges. Het is mooi om te aanschouwen met hoeveel bezieling en zorg er wordt gewerkt om de tuchtprocedures zo goed mogelijk te laten plaatsvinden. Met oog voor kwaliteit. Uiteindelijk dienen we met elkaar dat ene hogere doel: het bevorderen van de kwaliteit van de individuele gezondheidszorg.”