Zien hoeveel er eigenlijk is bereikt in een jaar en hoeveel werk er is verzet, komt vaak pas op een moment van reflectie. Zo’n punt waarop je even stilstaat, achteruit kijkt naar het gepasseerde landschap met haar bergen en dalen en waarop je je ineens realiseert: wij zijn inmiddels tot hier gekomen.

In dit jaarverslag blikken we terug op het werk van de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg in 2024. Een jaarverslag bevat onvermijdelijk veel cijfers en grafieken. Om meer inzicht te geven in ons dagelijks werk bieden we u daarnaast door middel van interviews verschillende beschouwingen op ons dagelijks werk. Hierin kijken we vanuit verschillende perspectieven naar het medisch tuchtrecht.
Zo kunt u lezen hoe collega’s Talitha Brand en Dominique van Grootveld invulling geven aan het mondeling vooronderzoek. Zij maken duidelijk hoe belangrijk het is om in een klachtzaak in open dialoog met de beide partijen in gesprek te gaan. Dit las ik ook terug in de interviews met advocaat Valéry Daniels en voormalig RTG-voorzitter Nicolien Verkleij. Goed luisteren en oprechte aandacht voor beide procespartijen draagt bij aan procedurele rechtvaardigheid en vergroot de acceptatie van de uitspraak. Dat is van wezenlijk belang voor het doel van het tuchtrecht, het bevorderen van de kwaliteit van de individuele gezondheidszorg.
Ik werk nog maar kort bij het Centraal Tuchtcollege en heb het afgelopen jaar gezien hoe sterk mijn collega’s zich maken voor kwalitatief hoogwaardige tuchtrechtspraak. Er leeft een breed gedragen bewustzijn dat wij ons werk doen ten dienste van de samenleving. We zijn ons ervan bewust dat een tuchtklacht veel stress en onzekerheid oproept bij beide procespartijen. Met goede voorlichting en een betere digitale toegankelijkheid hopen we bij te dragen aan een vermindering van de spanning die een tuchtrechtprocedure meebrengt.
Het afgelopen jaar hebben we opnieuw veel energie en aandacht gestoken in het (verder) terugdringen van de duur van de procedures. Een weerbarstig onderwerp waarbij we de juiste balans proberen te vinden tussen voortvarendheid en voldoende ruimte voor partijen om hun processtukken en hun aanwezigheid op de zitting voor te bereiden. Een vlot proces draagt op verschillende vlakken bij aan het tuchtrecht. Het project digitalisering kan hierbij helpen. In dit jaarverslag leest u hoe we daar het afgelopen jaar invulling aan gaven.
Het tuchtrecht kan niet bestaan zonder de inzet van een groot aantal zorgprofessionals die optreden als lid-beroepsgenoot. Bij het tuchtcollege waar ik werkzaam ben, het CTG, waren het afgelopen jaar huisartsen, verpleegkundigen en psychiaters het vaakst actief als lid-beroepsgenoot. Zo zijn er, afhankelijk van de binnenkomende klachten, altijd beroepsgenoten die we wat vaker of minder vaak kunnen uitnodigen als lid. We waarderen het zeer dat ook de zorgprofessionals die minder frequent ingezet kunnen worden vaak langdurig verbonden blijven aan onze colleges.
Alles bij elkaar kunnen we positief terugkijken op 2024. Het is mooi om te zien dat we met elkaar hetzelfde doel nastreven: recht doen aan beide procespartijen en bijdragen aan het borgen van de kwaliteit van de gezondheidszorg in Nederland.
Jonneke Oosting
voorzitter van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg